szafachlodnicza

Szafy chłodnicze – jak dobrać model do rodzaju prowadzonego lokalu gastronomicznego?

W lokalach gastronomicznych takich jak restauracje, kawiarnie czy cukiernie, utrzymywanie świeżości produktów oraz napojów ma kluczowe znaczenie. Jest to możliwe dzięki urządzeniom zapewniającym optymalną temperaturę powietrza. Z tego względu właściciele lokali inwestują w szafy chłodnicze. Urządzenia umożliwiają również atrakcyjne wyeksponowanie artykułów spożywczych. Jak dopasować dany model szafy do rodzaju lokalu gastronomicznego?

Krok 1 – Analiza potrzeb lokalu gastronomicznego

Szafy chłodnicze to urządzenia, które pojawiają się w różnych lokalach gastronomicznych, dlatego też nie dziwi ich różnorodność, jaką można spotkać w sprzedaży. Na który model się zdecydować przy tak dużym wyborze? Najlepiej sprawdzi się profesjonalny sprzęt renomowanego producenta. Wiele takich urządzeń można znaleźć tutaj: https://sklep.technica.pl/szafy-chlodnicze. Zaczynamy jednak od oszacowania jaki produkt jest nam w ogóle potrzebny. Weźmy pod uwagę rodzaj działalności gastronomicznej oraz wielkość lokalu. Restauracje oferujące szeroki wybór dań potrzebują większej szafy chłodniczej niż mała kawiarnia, która serwuje kilka ciast. Poza tym przeanalizujmy asortyment oraz liczbę dań lub produktów, które zamierzamy przechowywać w szafie.

Krok 2 – Szafy chłodnicze – określenie wielkości i pojemności 

Odpowiednie dopasowanie wielkości i pojemności szafy chłodniczej do potrzeb lokalu ma bezpośredni wpływ na pracę kuchni oraz efektywność przechowywania żywności. Oba parametry muszą być dostosowane do ilości i rodzaju produktów, które wymagają chłodzenia, tak aby zapewnić im świeżość i odpowiednie warunki przechowywania. Poza tym warto wziąć pod uwagę okresy największego zapotrzebowania, na przykład weekendy czy święta. Pamiętaj też o tym, by dostosować wymiary wybranej szafy do przestrzeni, w której planujesz ją ustawić.

Krok 3  – Dopasowanie funkcji i specyfikacji technicznej do rodzaju działalności

Typ działalności, a dokładnie rodzaj i charakter serwowanych potraw wpływają na wymagania dotyczące przechowywania. W restauracjach, w których serwuje się głównie dania mięsne, a liczba wydawanych posiłków jest spora, potrzebne są na przykład funkcje szybkiego chłodzenia lub mrożenia. Ważne są też kwestie energooszczędności i wydajności. Z kolei w niewielkich cukierniach, szafy chłodnicze powinny posiadać funkcje precyzyjnej kontroli wilgotności, z uwagi na przewagę wypieków i deserów, które będą w nich przechowywane.

chlodniczaszafa

Krok 4 – Uwzględnienie dodatkowych cech i innowacyjnych rozwiązań

Obecnie produkowane urządzenia są coraz częściej wyposażone w dodatkowe funkcje i innowacyjne rozwiązania, które znacząco podnoszą standardy przechowywania żywności oraz efektywność pracy. Dobrym przykładem są zaawansowane systemy zarządzania temperaturą, które automatycznie dostosowują chłodzenie w zależności od obciążenia i częstotliwości otwierania drzwi. Przydatne są też funkcje alarmowe, które ostrzegają na przykład o wzroście temperatury. Jeśli takie cechy są dla nas ważne i potrzebne, warto szukać tego typu urządzeń.

Krok 5 – Dopasowanie pod względem estetyki

Wygląd zewnętrzny szafy chłodniczej być może nie jest szczególnie istotny, jednak może wpływać na ogólny wystrój i atmosferę lokalu gastronomicznego – zwłaszcza jeśli sprzęt znajduje się w widocznym dla klientów miejscu. Urządzenia w sprzedaży występują w różnych wersjach kolorystycznych, dlatego warto wybrać taki model, który pasuje do pozostałych elementów wyposażenia.

Znalezienie odpowiedniej szafy chłodniczej wymaga dokładnego przeanalizowania kilku kwestii. Nie warto kupować sprzętu bez namysłu, bowiem w krótkim czasie może się okazać, że nie jest on w stanie sprostać naszym potrzebom. Warto pamiętać o tym, że wybór odpowiedniej szafy chłodniczej wpływa na efektywność pracy i bezpieczeństwo żywności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.