Peklowanie mięs jest sprawdzonym sposobem na smaczne i aromatyczne wyroby wędliniarskie. Wśród sposobów peklowania, które z powodzeniem mogą być stosowane w warunkach domowych, wyróżniamy:
- metodę na mokro
- metodę na sucho
- metodę nastrzykową.
Ile soli peklowej na 1,2,3,4,5 litr wody?
Osobom chcącym samodzielnie przygotować domowe kiełbasy, boczek, schab, karkówkę, drób czy ryby, początkowo kwestia, ile soli peklowej na litr wody może jednak spędzać sen z powiek. W dalszej części wpisu znajdziesz prosty przelicznik, ile soli peklowej na 1 litr wody należy użyć, do stworzenia optymalnego roztworu do peklowania metodą na mokro. W metodzie tej stosuje się przelicznik 40 gramów peklosoli na 1 kg mięsa. Przykładowo chcąc zapeklować 1 kg mięsa, musimy sporządzić roztwór z 0,4 l wody oraz 40 g soli peklowej. W ten sposób łatwo przeliczyć, że potrzebujemy 100 g peklosoli na litr wody, im więcej mięsa peklujemy, zwiększa się objętość solanki, której będziemy potrzebować, ale nie zmienia się jej około 10% stężenie.
Solanka do mięsa ile soli na litr wody?
Poniżej znajduje się prosty przelicznik ile peklosoli na litr wody dla przedstawionej metody:
- Ile peklosoli na 1 litry wody – około 100 g
- Ile peklosoli na 2 litry wody – około 200 g
- Solanka do mięsa ile soli na 3 litry wody – około 300 g
- Ile peklosoli na 4 litry wody – około 400 g
- Solanka do mięsa ile soli na 5 litrów wody – około 500 g
Jak dużo soli peklowej?
Dzięki temu wiemy, jak dużo soli peklowej będziemy potrzebować na 10 kg mięsa, gdyż do takiej ilości mięsa potrzebujemy około 4 litrów wody i minimum 400 g peklosoli (nawet do 500 g). W zależności od upodobań i zdobytego doświadczenia można bowiem zwiększać stopień zasolenia roztworu. Sól również dodaje się często do ziemniaków, żeby wiedzieć ile soli do gotowania ziemniaków zerknij na wpis. W sieci możemy znaleźć dużo inspiracji oraz porad dotyczących tego, jak sporządzić i przyprawić zalewę do peklowania mięsa. Jeden ze sposobów jest opisany na naszej stronie https://www.smaczno.pl/zalewa-do-peklowania-miesa/
Jak dużo soli peklowej – peklowanie na sucho
Zaczynając przygodę z peklowaniem, poznałeś już metodę peklowania na mokro, w której sporządzany był roztwór, czas na metodę peklowania na sucho. Choć wiesz już, że używana jest do tego sól peklowa, zapewne szukasz odpowiedzi, ile na kg mięsa, powinno się jej stosować? W metodzie peklowania mięsa na sucho, do nacierania używana jest sól peklowa w ilości od 15 do 25 g na 1 kg mięsa lub farszu kiełbasianego. Na to, jak dużo soli peklowej użyjemy, mają wpływ indywidualne preferencje smakowe.
Solanka do mięsa ile łyżek soli na litr wody?
Przy peklowaniu mięsa na sucho należy dodać do solanki od 2 do 4 łyżek na litr wody. Solanka do mięsa ile łyżek dodać na 2 i 3 litry wody łatwo jest przeliczyć stosując metodę mnożenia.
Jeśli zdecydowaliśmy się na przygotowanie większej ilości wyrobów, w łatwy sposób możemy przeliczyć np. ile peklosoli na 10 kg mięsa będziemy potrzebować. Wystarczy pomnożyć x 10 podany zakres i w zależności od tego, czy lubimy bardziej, czy mniej słone smaki wybrać dolną lub górną granicę. Na pyszną kolacje można przygotować kluski śląskie, jak długo gotować mięso na kluski śląskie?
Ile peklosoli do solanki
Jeśli masz zbyt mało czasu na kilkudniowe leżakowanie mięs, to chcąc skrócić proces peklowania, pewnie zastanawiasz się nad metodą nastrzykową? Podpowiadamy, ile peklosoli użyć do solanki przeznaczonej do nastrzykiwania mięsa. Do 100 ml wody na 1 kg mięsa, dodawana jest sól peklowa, w ilości około 25 g, po jej rozpuszczeniu takim roztworem wykonywany jest równomierny nastrzyk mięs.
Jeśli masz wątpliwości dotyczące przygotowania solanki o odpowiednim stężeniu, to dobrym wyjściem jest skorzystanie online z gotowych kalkulatorów, które pomogą obliczyć, ile dodać soli peklowej w danym przypadku.
Bardzo pomocne rady dzięki mogę zabrać się za peklowanie !!!👌
Dzięki nie chce by każdy go znał!