Objętość wody, której będziemy potrzebować, powinna stać się dla nas wyznacznikiem, ile soli do ziemniaków powinniśmy użyć. Odpowiedni stosunek ilości soli na litr wody to gwarancja sukcesu, sprawdza się bowiem niezależnie od ilości gotowanych ziemniaków.
Przyjmuje się, że do uzyskania optymalnego stopnia zasolenia roztworu wodnego, do gotowania ziemniaków, na litr wody wsypuje się niepełną, płaską łyżeczkę soli, przy czym w zależności od upodobań, ilość ta ulega zmianie.
Na blogu znajdziesz przepisy kulinarne oraz porady, jak ile czasu gotować kluski śląskie, czy np. jak robisz rosół to dowiesz się jak zrobić kluski lane.
Ile soli do ziemniaków na litr wody?
Pod koniec wiosny pojawiają się młode ziemniaki, wówczas chcemy wiedzieć, ile soli na litr wody do młodych ziemniaków należy dodać, aby nie zdominowała ich delikatnego smaku. Forma ich podania oraz dodatki mogą bowiem sprawić, że korzystniej będzie dodać nieco mniej soli do gotowania.
Ile posolić ziemniaki?
Niekiedy z przyczyn zdrowotnych musimy zrewidować, ile solić ziemniaki, wówczas w ramach kompromisu, członkowie rodziny indywidualnie decydują, ile posolić ziemniaki na swoim talerzu.
Należy pamiętać, aby solić ziemniaki na początku gotowania, to pozwoli ograniczyć utratę cennych soli mineralnych.
Ile czasu gotować ziemniaki?
Na to często zadawane pytanie: „ile czasu gotować ziemniaki?”, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wpływ na czas gotowania ma kilka czynników, m.in. to, jak długo gotować ziemniaki, zależy od ich wielkości oraz gatunku, tego czy są obrane lub pokrojone na kawałki, a także od finalnego przeznaczenia.
Jak długo gotować ziemniaki?
Młodych, obranych, jak i bardzo drobnych ziemniaków, nie trzeba długo gotować, mogą być miękkie już po 10-15 minutach od chwili ponownego zagotowania, możemy je podać w całości. Jak długo gotować starsze ziemniaki? Starsze, większe ziemniaki oraz te z przeznaczeniem na puree, będą potrzebowały dłuższego gotowania. Zwykle po około 20 minutach obróbki cieplnej, warto już sprawdzić, czy są gotowe.
W procesie gotowania ziemniaki utracą mniej smaku i wartości odżywczych, gdy wrzuci się je do wrzącej wody. Podczas całego procesu, lustro wody musi je zakrywać, dlatego należy gotować ziemniaki pod przykryciem, na średnim ogniu i pilnować, aby woda nie wykipiała.