kluski lane do rosołu

Jak zrobić kluski lane

Kluski lane – czyli pyszne, tradycyjne dodatki, do samodzielnego przygotowania

Kluski lane to jedno z tych tradycyjnych dań, które wiele osób pamięta z dzieciństwa – kojarzą się z domowym smakiem, ciepłem i atmosferą. Ten popularny dodatek dobrze komponuje się z wieloma zupami, jak na przykład rosół czy zupa warzywna, ale równie dobrze kluski smakują na przykład z mlekiem. W tym momencie pewnie wiele osób naszła ochota, aby znów posmakować klusek lanych. Zatem jak zrobić lane kluski na mleku? Czy przepis na kluski jest skomplikowany? Czy lane kluski do pomidorowej lub do mleka to pełnowartościowy posiłek? Jak długo gotować kluski śląskie? Sprawdź odpowiedzi na te pytania i samodzielnie przygotuj lane kluski na wodzie. Przepis jest prostszy niż myślisz.

jak zrobić kluski lane

Kluski lane – przepis na smak dzieciństwa

Niemal w każdym domu jadało się pyszne i pożywne zupy z dodatkiem klusek lanych. Były one nieodłącznym elementem posiłku, ponieważ są świetnym zamiennikiem makaronu czy ryżu. Ich przyrządzenie może wydawać się trudne. Często pojawiają się w sieci zapytania dotyczące tego, jak zrobić kluski lane, „z czym się je lane kluski, a także na przykład ile kcal mają kluski jaki jest przepis na lane kluski przepis. Jak widać zainteresowanie kluskami jest równie duże, jak obawy w kwestii poziomu trudności ich przyrządzania. Jednak w gruncie rzeczy ostatecznie zadanie okazuje się zwykle bardzo łatwe. Największa siła prostoty lanych klusek polega na tym, że wykonuje się je praktycznie tuż przed podaniem i zajmuje to bardzo niewiele czasu. 

Do przygotowania klusek lanych będziemy potrzebować:

  • 2-3 jajek,
  • 4-5 łyżek mąki pszennej,
  • szczypty soli.

Przepis na kluski lane:

Jak przygotować kluski lane z podanych powyżej składników? Na lane kluski przepis przedstawia się następująco:

Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem oraz dodajemy mąkę i sól. Całość mieszamy do uzyskania lane ciasto o jednolitej i gładkiej strukturze – nie może być zbyt gęste, warto więc mieć pod ręką wodę do rozcieńczenia. Tak przygotowaną masę przelewamy cienkim strumieniem na rosół lub do osolonej wody, tworząc kluseczki o nieregularnych formach. Kluski gotujemy przez ok. 2 minuty. Jeśli były gotowane osobno, to wyjmujemy je łyżką cedzakową i odstawiamy na osobny talerz. 

Można także wypróbować alternatywną wersję przygotowywania klusek, a mianowicie kluski lane przez sito. Jeśli nad garnkiem zupy lub wody położymy sitko, to nalewane przez dziurki sitka ciasto uformuje się w regularne, podobne kształty. 

Taki dodatek w formie kluseczek sprawdzi się świetnie niemal w każdej zupie. Lane kluski do rosołu są pyszną i łatwą w przyrządzaniu alternatywą dla makaronu. Zupa z lanymi kluskami będzie przepysznym pomysłem na rodzinny obiad. Kluski mogą być też smacznym uzupełnieniem gulaszu, kotletów lub sosów. Gdy szukasz jeszcze przepisu na bób, to zapoznaj się jak ugotować świeży bób z masłem i bułką tartą?

Kluski lane na wodzie czy kluski lane na mleku?

Lane kluski mogą być przygotowywane nie tylko na wodzie. Inną opcją są również kluski lane na mleku. Przygotowując kluski w ten sposób, uzyskamy pyszną i pożywną zupę mleczną. Wystarczy mieszankę jajek i mąki wlewać do gotującego się mleka rozcieńczonego wodą. Należy jednak pamiętać, by wlewać ciasto powoli i nie mieszać od razu – dzięki temu kluseczki zachowają puszystość i właściwą strukturę. Całość gotujemy ok. 2 min, podobnie jak w przypadku gotowania klusek lanych na wodzie lub w innej zupie. Tak przyrządzona zupa mleczna z lanymi kluskami to smaczna propozycja na śniadanie. Najlepiej podawać ją od razu po przygotowaniu. 

kluski lane

Lane kluski bez jajek lub na słodko – różne pomysły na pyszny obiad

Jak już wspomniano wcześniej, kluseczki z lanego ciasta robi się tradycyjnie z mieszanki mąki pszennej i jajek. Można jednak poeksperymentować i wypróbować przepisy z różnymi zamiennikami poszczególnych składników. Z jakiej mąki poza pszenną można więc przygotować takie kluski? Warto wypróbować mąki jaglaną lub gryczaną, które stanowią bazę do przyrządzenia kładzionych klusek jaglanych lub gryczanych. Nie trzeba również dodawać do nich jajek, a zamiast krowiego mleka wystarczy zastąpić je roślinnym odpowiednikiem. Można również wymieszać kaszę manną z bananem, jogurtem i mąką kokosową, uzyskując kluski bez jajek i nabiału.

Innym ciekawym pomysłem są kluseczki kładzione na słodko. Różnią się one od zwykłych lanych klusek tym, że porcje ciasta na kluski nabiera się na łyżkę i kładzie bezpośrednio w wodzie. Odcedzone kluseczki kładzione smakują najlepiej ze śmietaną i cukrem lub też owocami. To pyszna propozycja na słodkie śniadanie lub kolację.

Kluski lane to bardzo smaczny dodatek nie tylko do zup, ale też wielu innych dań obiadowych. Można je podawać z rosołem, pomidorową lub zrobić pożywną zupę mleczną. Równie dobrze smakują z gulaszem, sosem i mięsem albo w wersji na słodko. Kluseczki z lanego ciasta są wspomnieniem dzieciństwa i rodzinnego domu, a przepis jest na tyle prosty, że praktycznie każdy może je przygotować bez większego wysiłku. Warto więc wypróbować nie tylko tradycyjne przepisy na kluski lane, ale także zdrowsze alternatywne wersje kluseczek. Pasują one idealnie do wielu dań, dzięki czemu znajdą w Waszej kuchni wszechstronne zastosowanie. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *