Choć to danie uznaje się za przysmak głównie dla panów, to także wśród kobiet ma całe rzesze swoich fanek. Golonka to potrawa, której tradycje sięgają daleko wstecz. Podawano ją na wytwornych ucztach, wspólnych biesiadach, czy posiadówkach. Zrobienie dobrej golonki nie jest wcale tak proste, jakby się mogło wydawać. Jak ugotować golonkę? Ile czasu gotować golonkę? Zdradzimy Ci najlepszy przepis na to danie.
Jak zrobić golonkę?
Golonka to potrawa, która swoje pochodzenie w Polsce najprawdopodobniej zawdzięcza naszym niemieckim sąsiadom. To danie pojawia się także w kuchni czeskiej i białoruskiej. Sekretem dobrego jej przyrządzenia jest dobór dobrego mięsa i odpowiednia obróbka cieplna. Istnieje wiele różnych przepisów, jak zrobić golonkę. W niektórych pojawiają się dodatki grzybów, kapusty. Może być w glazurze z piwa czy miodu. Jedni wolą golonkę w kapuście, a inni wybierają golonkę peklowaną. Można też poeksperymentować i polać golonkę koncentratem pomidorowym, czym się różni przecier od koncentratu znajdziesz na blogu. Każdy ma jakiś swój sekretny składnik, czy ilość proporcji, które decydują o tym, że jest to danie doskonałe.
Dobór mięsa na golonkę
Bez dobrej podstawy ciężko będzie zrobić pyszne danie i ugotować golonkę. Dlatego bardzo ważny jest odpowiedni wybór mięsa. Golonka to nic innego jak przednia lub tylna cześć tuszy wieprzowej. Najczęściej podawana jest z kością. Jak ugotować golonkę na obiad? Jakie mięso kupić na golonkę, żeby jej smak bym na najwyższym poziomie? Mięso najlepiej kupić w sprawdzonym sklepie mięsnym, tak aby mieć gwarancję, że mięso będzie świeże. Raczej odradza się kupowania, zafoliowanego już kawałka mięsa z marketu.
Przepis na to jak ugotować golonkę
Poniżej przestawiamy listę składników, które będą potrzebne do przyrządzenie golonki. I już na wstępie uprzedzam, że nie jest to danie ekspresowe, ale warto poświęcić czas, żeby później skosztować niezwykle delikatnego mięsa. Jak ugotować smaczną golonkę z dodatkami marchwi, cebuli, czosnku oraz z przyprawami.
Co będzie potrzebne do ugotowania golonki?
- 2 golonki
- Marchew
- Korzeń pietruszki
- Cebula
- Czosnek
- Liście laurowe (4 szt)
- Ziele angielskie (6 sztuk ziaren)
- Goździki (8 sztuk)
- Pieprz czarny ziarnisty (ok.15-20 ziaren)
- Sól
WAŻNE — wszystkie składniki poza golonką przygotuj podwójnie. Będą potrzebne do marynaty i do gotowania mięsa.
Przepis- Ile czasu gotować golonkę?
Na początku trzeba przygotować marynatę, żeby mięso przeszło aromatem przypraw. Należy przygotować ok. 1,5 litra wody, do której wrzucamy: pokrojoną marchew, korzeń pietruszki, pokrojoną cebulę, czosnek wystarczy przekroić na pół) przyprawy – goździki, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki soli. Należy to dokładnie wymieszać, włożyć do marynaty mięso, szczelnie owinąć naczynie folią. Poniżej dowiesz się ile czasu gotować golonkę, żeby była miękka i smaczna.
Jak długo gotować golonkę, żeby była miękka?
Jak długo przygotowuje się golonkę? Golonkę trzeba umieścić w lodówce na ok. 48 h. Po odczekaniu 48 godzin mięso należy wyjąć, umieścić w naczyniu z świeżą wodą, dodać 2 łyżki soli i taki sam zestaw warzyw jak poprzednio. Jak długo gotować golonkę? Tak przygotowane mięso należy gotować na niewielkim ogniu ok. 120 minut.
Zagrzej piekarnik — tryb góra — dół do temperatury 160 stopni. Zanim piekarnik się zagrzeje, można w tym czasie przygotować glazurę. Jak zrobić najlepszą golonkę? I tu patentów jest wiele, ale świetnym i sprawdzonym rozwiązaniem jest wymieszanie 4 łyżek dowolnej musztardy z łyżką miodu oraz 4 łyżkami wywaru z gotowanie golonki. Teraz należy posmarować mięso glazurą. Tak przygotowaną golonkę ok. 150 minut.
Golonkę możesz również szybko przygotować w urządzeniu Thermomix, które znacznie przyspiesza każde gotowanie. Niektórzy również wędzą golonkę w siatce — można ją potem jeść nawet na kanapkę. Czas gotowania golonki w siatce różni się od zwykłego gotowania. Jak długo należy gotować golonkę w siatce? Gotowanie na mało rozgrzanym ogniu powinno się gotować około 1,5 godziny, aż do miękkości mięsa.
Z czym podawać golonkę?
Golonka to świetne danie na obiad. Fajną wersją jest ta bez kości, szczególnie gdy jeść ją będą również dzieci. Wiele osób zniechęca przed jej przyrządzeniem to jak długo gotować golonkę, żeby była miękka. Jednak ta gra jest warta świeczki. Warto do niej przygotować także dodatki. Podstawą oczywiście jest chrzan, ale golonkę można jeść z groszkiem czy z ziemniakami. Warto z nich zrobić pysze pure. Do pure będą potrzebne ugotowane ziemniaki, a ile jest potrzebne soli do gotowania ziemniaków znajdziesz w artykule: https://www.smaczno.pl/ile-soli-do-gotowania-ziemniakow/ Golonka jest też serwowana z kiszoną czy gotowaną kapustą.
Ile gotować golonkę z indyka?
Jak długo gotować golonkę z indyka, żeby była miękka? Gotowanie golonki z indyka na średnio rozgrzanym palniku powinno się gotować około 30 minut, aż do miękkości golonki.
Nie tylko wieprzowina (danie z indyka)
To pewnie zaskoczy wiele osób, ale popularne na obiad jest też danie z indyka. Jeśli ktoś nie jest fanem wieprzowiny lub chce wybrać bardziej chude mięso, można golonkę wieprzową zastąpić wersją z indyka. Z pewnością to, co zniechęca przy wieprzowej, czyli jak długo gotować tu będzie sprawniejszym procesem.
Golonka to danie kojarzone głównie z mężczyznami, a najlepiej w towarzystwie kufla piwa. To danie, które panie też bardzo lubią. Jej przyrządzenie jest dość czasochłonne, nie jest to danie, które w razie zachcianki można szybko przygotować. Jednak sekretem delikatnego i aromatycznego dania na obiad, jest właśnie długi czas jego marynowania, gotowania i pieczenia.