Peklowanie mięsa to proces, w którym mięso jest marynowane w specjalnym roztworze soli, cukru i przypraw przez pewien okres czasu, co pozwala mu zachować soczystość i aromat. Poniżej znajduje się przepis na zalewę do peklowania mięsa do wędzenia:
Składniki do zalewy na peklowanie mięsa:
- 1 litr wody
- 100 g soli (ile soli na litr wody do zalewy do mięsa)
- 50 g cukru
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 główek czosnku
- 5 g kolendry
- 5 g pieprzu

Przepis na zalewę do peklowanie mięsa:
- W garnku zagotuj wodę.
- Dodaj sól, cukier i przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, kolendrę i pieprz).
- Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.
- Odstaw zalewę do ostygnięcia.
- Umieść mięso w pojemniku i zalej zimną zalewą.
- Odstaw w chłodne miejsce (np. do lodówki) na kilka dni (najlepiej 7-10), aż mięso się peklowe. Im dłużej będzie peklować, tym będzie bardziej aromatyczne.
Zwróć uwagę na: Przed użyciem mięsa, należy je dokładnie opłukać i osuszyć, aby pozbyć się nadmiaru soli i przypraw. Możesz również dodać do zalewy dodatkowe przyprawy według uznania (np. liść laurowy, ziele angielskie, paprykę czy pieprz).