ekspres-kawa

Gastronomiczny ekspres do kawy – krótka charakterystyka i przykłady urządzeń

Kawa jest nieodłączną częścią gastronomii. Niezależnie od tego, czy mowa o kawiarni, restauracji czy firmie cateringowej, dobry gastronomiczny ekspres do kawy może być istotnym źródłem przychodów i budowania profesjonalnego wizerunku firmy. Ale czym właściwie gastronomiczny ekspres kawowy różni się od innych? I na które modele warto zwrócić uwagę w pierwszej kolejności?

Podsumowanie:

  • Gastronomiczne ekspresy do kawy to kluczowe narzędzia dla przedsiębiorców w branży gastronomicznej, zarządzających kawiarniami, restauracjami czy firmami cateringowymi.
  • Wybór odpowiedniego urządzenia może znacznie poprawić doświadczenia klienta oraz efektywność pracy personelu, a to prosta droga do zwiększenia przychodów firmy.
  • Przed zakupem warto dokładnie przeanalizować potrzeby gastronomiczne, rodzaj oferowanej kawy i oczekiwane parametry parzenia, aby wybrać ekspres, który najlepiej sprosta wymaganiom Twojej działalności gastronomicznej.

Krótka charakterystyka gastronomicznego ekspresu do kawy

Gastronomiczne ekspresy do kawy różnią się od domowych, a nawet biurowych modeli pod wieloma względami. Są zaprojektowane tak, by sprostać intensywnemu użytkowaniu w miejscach, gdzie kawa jest serwowana w dużej ilości. Cechuje je zatem większa wydajność i szybsze działanie. W niektórych lokalach dzienne spożycie kawy sięga nawet 180 porcji. Tylko urządzenie o określonych parametrach technicznych może temu sprostać. Znaczenie ma przede wszystkim moc i ciśnienie. Im większe, tym model można określić jako wydajniejszy. Poza tym ważna jest jakość parzenia – wyrażona w technologiach pozwalających na przygotowanie dokładnie takiej kawy, jakiej chce klient. Nie mniej ważna jest trwałość. Gastronomiczny ekspres do kawy musi być wykonany z solidnych materiałów, by służyć przez długi czas bez ryzyka awarii.

Przykłady gastronomicznych ekspresów do kawy

Coffea Professional Plus Milk

Urządzenie klasy premium, dedykowane lokalom odwiedzanym przez wielu gości o różnorodnych potrzebach kawowych i wysokich oczekiwaniach względem smaku, aromatu i sposobu podania napoju. Pracuje na bazie świeżego mleka; dzięki systemowi Dynamic Milk gwarantuje doskonałą jakość wszystkich kaw mlecznych. Poza tym oferuje blisko 40 różnych typów gorących napojów. Duża moc urządzenia pozwala na szybkie przygotowanie kawy.

Coffea Enjoy 

Kompaktowy ekspres do kawy, idealny dla firmy cateringowej. Zapewnia maksymalną swobodę w doborze specjałów kawowych przygotowanych na bazie kawy ziarnistej i mleka w proszku (wygodniejszego w przypadku mobilnej pracy cateringu). System podgrzewania filiżanek umożliwia serwowanie odpowiednio gorącej kawy. Z kolei automatyczny system czyszczenia Click&Clin gwarantuje czystość urządzenia bez wysiłku po Twojej stronie.

Gastronomiczny ekspres do kawy możesz pozyskać na różne sposoby: poprzez zakup na własność, zakup na raty 0%, w ramach wynajmu lub dzierżawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *