kostkarka do lodu

Kostkarka do lodu – właściwości i zastosowanie

Na rynku można dziś znaleźć wiele urządzeń gastronomicznych, które znacznie usprawniają pracę w restauracjach, barach i innych lokalach. Należy do nich między innymi maszyna do robienia kostek lodu. Wyjaśniamy, czym jest kostkarka, jakie ma zalety i właściwości, a także gdzie znajduje zastosowanie.

Co to jest kostkarka gastronomiczna?

Maszyna do lodu, określana również jako kostkarka do lodu, to urządzenie stosowane w lokalach gastronomicznych. Służy ona do szybkiej produkcji kostek lodu. Kostkarka do lodu gastronomiczna powinna znaleźć się więc wszędzie tam, gdzie serwowane są zimne napoje. Kostki nie tylko chłodzą napój, ale również i pięknie zdobią każdy kieliszek oraz niektóre desery. Zaawansowane maszyny do produkcji lodu pozwalają uzyskać zarówno kostki przezroczyste, jak i kolorowe.

Maszyna do robienia lodu – zalety

Kostkarka do lodu gastronomiczna pozwala uzyskać w krótkim czasie dużą ilość kostek lodu w różnym rozmiarze do napojów. Co ważne, takie urządzenie jest ekonomiczne, a produkcja lodu może odbywać się nieprzerwanie przez 24 godziny. Zbiornik na kostki jest stale uzupełniany, aby w razie potrzeby pracownik lokalu mógł sięgnąć po gotowy świeży lód. Ponadto wyjmowanie kostek z urządzenia jest bardzo łatwe i trwa zaledwie kilka sekund.

Jak działa maszyna do lodu?

Kostkarka gastronomiczna to urządzenie o bardzo prostych zasadach działania. Wystarczy nalać wody do zbiornika bądź podłączyć je do źródła wody i zaczekać chwilę. W tym czasie sprzęt pobiera wodę i transportuje ją do komory, w której dochodzi do zamrożenia w odpowiedniej formie (niektóre kostkarki umożliwiają wybór wielkości kostek lodu). Następnie kostki zostają przeniesienie do zbiornika, do którego może sięgnąć pracownik lokalu.

Właściwości kostkarek do lodu

Maszyna do robienia kostek lodu umożliwia uzyskanie nawet kilograma lodu w ciągu 60 minut. Mniejsze urządzenia cechują się kompaktową obudową, dzięki czemu mieszczą się one doskonale w niewielkich przestrzeniach. Natomiast duże urządzenia, z dużymi zbiornikami, pozwalają pozyskać więcej kostek lodu w krótszym czasie. Nowoczesna maszyna do robienia lodu posiada panel dotykowy, co ułatwia wybranie pożądanych ustawień. Niektóre urządzenia należy co jakiś czas napełniać wodą, inne można podłączyć do stałego źródła wody – taki sprzęt działa cały czas i automatycznie uzupełnia zbiornik na kostki lodu, jeśli czujnik wykryje, że jest jeszcze w nim wolna przestrzeń. Maszyna do kostek lodu może również posiadać sygnalizator, który zaalarmuje, kiedy w zbiorniku zacznie brakować wody. Kostkarka może mieć również inne funkcje, takie jak np. kruszenia lodu, co pozwala w szybki sposób przygotować nie tylko konkretne drinki, ale i pewne desery. Wytwornica może też pozwalać na regulację wielkości kostek, co pozwala przygotować zarówno whiskey z dużymi kostkami, jak i zapełnić pojemnik na szampan czy owoce morza drobnym lodem. Takie urządzenie może mieć również dyspenser, który umożliwia umieszczenie świeżego lodu od razu w szklance.

Maszyna do kostek lodu – wydajność

Profesjonalna kostkarka do lodu gastronomiczna może produkować różną ilość lodu w zależności od parametrów urządzenia. Najmniejsza maszyna ma wydajność 12kg na 24h, zaś największe pozwalają uzyskać nawet 700 kg w ciągu całego dnia. Warto zauważyć, że na pierwszą porcję lodu nie trzeba długo czekać – jest ona gotowa już po kilku minutach.

Gdzie kupować maszyny do kostek lodu?

Aby zakupić wysokiej jakości kostkarki gastronomiczne, warto sprawdzić renomowane sklepy z urządzeniami do lokali gastronomicznych. Przykładowo kostkarka do lodu ze sklepu sklep.technica.pl to bardzo nowoczesne i wydajne urządzenie, które posiada liczne dodatkowe i przydatne funkcje oraz najefektywniejsze sposoby chłodzenia wody. W przypadku problemu z wyborem odpowiedniej kostkarki, warto skorzystać z pomocy doradców sklepu, którzy z łatwością dopasują urządzenie do potrzeb każdego lokalu gastronomicznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.