Taboret gastronomiczny to niezwykle ciekawe urządzenie, które nie tylko nie zajmuje wiele miejsca, lecz dodatkowo jest w pełni mobilne, więc umożliwia gotowanie właściwie wszędzie. Sprawia to, że jest jednym z podstawowych elementów wyposażenia kuchni polowej. Zainteresowani takim taboretem klienci będą musieli zdecydować, czy zakupić model elektryczny, czy gazowy. Jest to bardzo ważna decyzja, która wpływać będzie na użytkowanie tego urządzenia, więc warto poznać zalety i wady obu rozwiązań.
Charakterystyka elektrycznego taboretu gastronomicznego
Zdecydowanie najczęściej wybieraną odmianą taboretu gastronomicznego jest wersja elektryczna. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim bardzo prostej obsłudze. Sprzęt ten wystarczy tylko podłączyć do gniazdka elektrycznego lub jeśli pracujemy w terenie do przetwornicy napięcia, a następnie ustawić na pokrętle żądaną temperaturę grzania. Dzięki szerokiemu zakresowi temperatur możliwe jest bardzo bezpieczne użytkowanie tego sprzętu — ryzyko przypalenia potrawy lub nawet zniszczenia garnka jest właściwie zerowe.
Tego rodzaju taboret gastronomiczny może być użytkowany jako kuchnia polowa dla niewielkiej grupy osób, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go także w lokalu gastronomicznym jako dodatkową płytę grzewczą. Czy to rozwiązanie posiada jakieś istotne wady? Oczywistym minusem jest uzależnienie działania tego urządzenia od energii elektrycznej. Jeśli nie ma się w plenerze akumulatora i przetwornicy napięcia lub innego źródła prądu, nie będzie można na takim taborecie nic ugotować.
Czy warto kupić gazowy taboret gastronomiczny?
Choć gazowe taborety gastronomiczne nie są tak popularne, jak modele elektryczne, to jednak nie można odmówić im pewnych zalet. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, że są one bardzo mobilne i można ich używać niemal wszędzie. Dzięki temu, że zasilane są dołączoną butlą gazową, są całkowicie niezależne w zakresie dostępu do energii. Co więcej, taboret gazowy to rozwiązanie niezwykle ekonomiczne, gdyż zapotrzebowanie na gaz w przypadku takiego taboretu jest stosunkowo niewielkie, co znacznie ogranicza koszta ponoszone na jego użytkowanie.
Z jakiego zatem powodu nie są to taborety tak popularne, jak modele elektryczne? Wszystko za sprawą dość poważnych wad. Wymienić tu trzeba:
- mniej precyzyjną regulację i trudność z wybraniem dokładnie tego samego grzania,
- większe ryzyko przypalenia potraw,
- mniejszą wygodę użytkowania,
- gorszy poziom bezpieczeństwa — otwarty płomień wiąże się z ryzykiem poparzenia, a nawet pożaru.
Które rozwiązanie jest lepszym wyborem?
Taboret gastronomiczny to genialne urządzenie pozwalające gotować niemal wszędzie. Jeśli zależy nam na maksymalnej wygodzie i bezpieczeństwie, powinniśmy zdecydować się na model elektryczny, którego użytkowanie jest samą przyjemnością. Jeśli jednak miejsce, w którym będzie się korzystało z tego sprzętu, pozbawione jest dostępu do energii elektrycznej, należy wybrać taboret gazowy. Przy zachowaniu większej ostrożności i precyzji w użytkowaniu nadal będzie to świetny sprzęt, który da mnóstwo radości.