Nie może być mowy o kuchni azjatyckiej bez popularnych w Chinach przekąskach Dim Sum. Jedną z takich przekąsek są pierożki, które zachwycają smakiem, za co odpowiada perfekcyjny farsz i idealne ciasto. Pierogi Dim Sum można skosztować nie tylko, przebywając w Chinach, ale także we własnym zaciszu domowym. Wystarczy sięgnąć po gotowe danie lub też można poszerzyć swoje horyzonty kulinarne i samemu przyrządzić azjatycki przysmak.
Tajniki doskonałego ciasta na pierogi dim sum
Chcąc ulepić około 50. pierożków, będziemy potrzebowali 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wody oraz 2 łyżki oleju. Gdy ciasto zostanie wyrobione, a zatem będzie sprężyste i elastyczne, wtedy można zawinąć je w folię spożywczą i na godzinę odłożyć do lodówki. Po wyjęciu najlepiej jest uformować z ciasta rulon, który następnie należy pokroić na małe kawałeczki. Powinno ich wyjść mniej więcej 50. W kolejnym kroku bardzo cienko rozwałkowujemy każdy kawałek i nakładamy farsz. Po tej czynności pozostaje już tylko skleić ciasto, tak aby powstał kształt sakiewek.
Nadzienie do pierogów dim sum
Podstawą tradycyjnych pierogów dim sum jest mielone mięso wieprzowe, poszatkowana drobno kapusta pekińska, cebula, czosnek imbir i sól, pieprz do smaku. Zazwyczaj pierogi dim sum mają w swoim nadzieniu również sos sojowy, olej sezamowy oraz ocet ryżowy. Ponadto, serwując pierożki, podaje się sos sojowy lub inny dip, w którym można je zanurzać. Jeżeli masz ochotę skosztować tych smakowitych pierożków, ale nie masz czasu na ich przyrządzanie, to polecamy gotowy produkt marki Konspol. Perfekcyjnie opracowany przepis jest gwarancją doznań kulinarnych na najwyższym poziomie.
Omawiając przepis na pierogi dim sum, trzeba podkreślić, że te chińskie pierogi gotowane są na parze – najlepiej w bambusowym parowarze. Ważne jest też to, aby na dno naczynia wyłożyć ponakłuwany pergamin lub papier do pieczenia po to, aby pierogi nie przywarły i tym samym nie zostały uszkodzone podczas wyciągania i przekładania na talerz. Życzymy smacznego!