dietalekkostrawna2

Dieta lekkostrawna

Problemy z trawieniem mogą występować z różnych przyczyn – często dzieje się tak ze względu na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe, spożywanie produktów, które szkodzą w większych ilościach czy korzystanie z używek. Długotrwała niestrawność wiąże się również z niedoborem enzymów trawiennych, rozmaitymi zakażeniami lub chorobami układu pokarmowego, przewlekłymi schorzeniami, a także zaburzeniami flory bakteryjnej jelit.

Te oraz wiele innych przyczyn powoduje, że układ pokarmowy nie jest w stanie strawić przyjętego jedzenia. To z kolei wiąże się z różnymi dolegliwościami z jego strony. Aby je zminimalizować – poza wyeliminowaniem lub osłabieniem działania czynników będących bezpośrednią przyczyną tego stanu – stosuje się również dietę lekkostrawną. Co powinna zawierać, a jakich produktów należy unikać?

Jakie produkty są zalecane w diecie lekkostrawnej?

Dieta lekkostrawną buduje się na produktach, które są łatwo przyswajalne, nie obciążają żołądka ani nie powodują intensywnej produkcji kwasów trawiennych. Wśród nich wymienia się chude mięso oraz ryby. Powinny one być duszone, pieczone bez dodatku tłuszczu albo gotowane na parze. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku nabiału – należy wybierać jogurt naturalny, kefir czy twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu.

W diecie lekkostrawnej można jeść owoce i warzywa, jednak one również powinny być wybierane rozważnie. Marchew, ziemniaki, dynia lub cukinia to dobre opcje ze względu na delikatną strukturę – zwłaszcza gdy zostaną ugotowane oraz zgniecione. W kwestii owoców należy decydować się na te o niskiej zawartości błonnika, a więc morele, pieczone jabłka lub banany.

Niska zawartość błonnika powinna być również ważnym kryterium przy wyborze produktów zbożowych na diecie lekkostrawnej. Tego składnika znajdziemy niewiele w białym pieczywie, ryżu, kaszy mannie czy makaronie pszennym. Przyprawy również należy prześwietlić – wybór powinien paść na delikatne zioła, na przykład bazylia, majeranek albo koper.

Jakich produktów należy unikać przy problemach z trawieniem?

Przestrzegając diety lekkostrawnej, należy unikać wszelkich produktów i potraw, które mogłyby podrażnić układ pokarmowy. Dopiero wtedy ten restrykcyjny sposób żywienia przyniesie oczekiwane rezultaty. Tłuste mięsa i wędliny, takie jak wieprzowina, baranina, boczek bądź kiełbasy powodują nadmierne wydzielanie kwasów żołądkowych, a to z kolei stwarza ryzyko obciążenia układu pokarmowego. Podobnie rośliny strączkowe, do których zalicza się fasolę, groch oraz ciecierzycę, mogą prowadzić do wzdęć czy uczucia ciężkości.

Jak już wspomnieliśmy, zawartość błonnika to istotny aspekt przy przestrzeganiu diety lekkostrawnej. W związku z tym surowych warzyw oraz owoców bogatych w ten składnik, w tym kapusta, brokuły, cebula, czosnek lub jabłka ze skórką, należy bezwzględnie unikać. Są bowiem trudniejsze do strawienia. Podobnie sytuacja wygląda przy wyborze produktów pełnoziarnistych, a więc chleba razowego, otrębów czy kaszy gryczanej.

Ze względu na ryzyko pojawienia się wzdęć czy podrażnienia błony śluzowej żołądka należy rezygnować również z napojów gazowanych lub alkoholowych – zwłaszcza tych wysokoprocentowych. Co więcej, picie mocnej kawy bądź herbaty również może działać drażniąco.

Dieta lekkostrawna ułożona przez specjalistów

Skomponowanie jakiejkolwiek diety to stosunkowo czasochłonne i wymagające zajęcie. A kiedy dołoży się do tego specjalne wymagania, takie jak problemy gastryczne, zadanie to staje się jeszcze trudniejsze. Nieodpowiednie dobranie produktów wpłynie bowiem na efektywność procesów trawiennych, obciążenie układu pokarmowego czy występowanie bólów brzucha.

Aby zminimalizować wystąpienie wymienionych efektów, warto zwrócić się do specjalistów, którzy doskonale znają specyfikę dolegliwości związanych z nieprawidłowym trawieniem. Taka osoba ułoży odpowiednią dietę lekkostrawną, dostosowaną do potrzeb oraz preferencji. Właśnie takich specjalistów można znaleźć w BeDiet.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *